Varmuuslukot

Varmuuslukko (turvalukko, lisälukko, tuplalukko, poliisilukko) on käyttölukon lisäksi oveen asennettava lisälukko, joka avataan ja suljetaan avaimella. Varmuuslukkoa suositellaan käytettäväksi aina asunnosta poistuttaessa. 

 

 

Varmuuslukko asennetaan käyttölukon yläpuolelle tai joissakin tapauksissa myös alapuolelle. Varmuuslukkoa valittaessa tulee miettiä halutaanko, että lukko toimii kotiavaimella vai halutaanko siihen erilliset avaimet ja tulisiko varmuuslukko voida lukita myös sisäpuolelta. Sisäpuolelta varmuuslukkoa lukittaessa tulee huomioida että hätätilanteessa asunnosta pitää päästää poistumaan ilman avainta. Mikäli lukko lukitaan sisäpuolelta, on avainta säilytettävä lukossa takaamaan poistumisturvallisuus.

 

 

Kerros- tai rivitaloon varmuuslukkoa hankittaessa kannattaa varmistaa isännöitsijältä onko taloyhtiössä sovittuja sääntöjä varmuuslukkojen hankinnasta.

 

Samassa yhteydessä varmuuslukon asentamisen kanssa suosittelemme asennuttamaan oveen ovisilmän varmistamaan ennen oven aukaisua kuka oven takana on. Laadukas varmuusketju antaa myös lisäturvaa ovea avattaessa.

 

Varmista myöntääkö vakuutusyhtiösi etuuksia vakuutuksista jos ovessasi on varmuuslukko. Varmuuslukon asennustyö on kotitalousvähennyskelpoista.

   


 

Asuntomurtoja tehdään yleisimmin arkipäivisin keskellä päivää, kun asukkaat ovat töissä, koulussa ja tarhassa. Loma-ajat ja etenkin kesälomien aika ovat poliisin mukaan rikoksentekijöiden suosiossa. Kohteen tutkimiseen käytetään usein vain muutamia minuutteja.Helsingin poliisin mukaan jopa 60 prosenttia asuntomurroista olisi periaatteessa estettävissä oven kunnollisella lukituksella.

 

Turvalukittuihin asuntoihin murtaudutaan hyvin harvoin. Murtautujan näkökulmasta on parempi, mitä vähemmän työtä ja ääntä murtautumisesta aiheutuu. Leppilahti muistuttaa, että takalukkoa ja turvalukkoa tulisi käyttää aina asunnosta poistuttaessa, vaikka pelkästään kauppaan lähdettäessä. Hänen mukaansa moni asuntomurtautuja menee sinne, minne helpoimmin pääsee.

(Uusi Suomi 14.12.2011, rikostutkinnan yksikön johtaja, ylikomisario Antti Leppilahti)

 

Finanssialan murtosuojaohje (linkki)

 

 


Avainprofiilit

 

Eri lukitusjärjestelmien avaimet ovat erilaisia ja Abloyn avainprofiilit eroavat toisistaan. Ei ole siis olemassa ns. "tavallista avainta" vaan avaintyyppejä on paljon erilaisia ja niillä on erilaisia ominaisuuksia. Taloyhtiöissä (As Oy, Kiint. Oy) on käytössä yleensä kaikissa ovissa sama avainprofiili, mutta avaimilla on erilaiset aukaisuoikeudet. Ohessa kuvat tavallisimmista avainprofiileista.

 

 

Abloy (ei suojatut avaimet, avaimia tehdään mallin mukaan tietyin rajoituksin)
Classic Profile Exec

  

Abloy (suojatut avaimet, avainkopioita ei tehdä mallista) 
Sento Protec

Easy

CLIQ

paristotoiminen ohjelmoitava avain 

 
Abloy (elektroniset avaimet, avainkopioita ei tehdä mallista) 
     

Pulse

ilman paristoja toimiva

ohjelmoitava avain 

     

 

Avainprofiilit iLOQ (suojattu ohjelmoitava avain)

 

iLOQ S10

iLOQ S10 kaksoissirulla iLOQ S5  

 

Avainprofiilit dormakaba (suojattu avain)

 


 
 
Ovityypit

 

Varmuuslukon mallin valintaan vaikuttaa oven tyyppi.

 

 

Umpiovi

Tavallisesti esim. kerrostalossa asuntojen ovet. Mikäli ovi on kovin ohut, ei kaikkia lukkomalleja voi oveen asentaa.

 

Profiiliovi

Esimerkiksi kerrostalojen ulko-ovet ovat yleensä metalliprofiiliovia. Profiilin paksuus ja oven materiaali  määrittelee lukkorungon valinnan. Myös mm. asuntojen takaovet voivat olla profiiliovia, joissa on suuria lasipintoja ja lukkorungolle jäävä tila on kapea.

 

 

 

 

 

PÄIVYSTYS 24/7

03 2541 600

 

Pirkanmaan alueen lukkoseppäpäivystys 24/7

 

Lue lisää ›

 

 




Sulje sivuvalikko
Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä